sobota 7. mája 2011

Tip na výlet

Keď doma padla reč na to, kam na víkendový výlet, hneď mi to bolo jasné - Banská Štiavnica. Krásne starobylé mestečko s romantickými zákutiami, baníckou tradíciou, v blízkosti múzeum Svätý Anton (kde sa žiaľbohu nedá fotiť) s prekrásnym parkom, nádherná okolitá príroda ... Žiaľbohu počasie príliš nevyšlo a tak z prechádzky v prírode nebolo nič.


Pár obrázkov si predsa len neodpustím. Na prvej fotke morový stĺp na centrálnom Svätotrojičnom námestí v Banskej Štiavnici.
A majú tu dokonca až dva hrady - Starý (na fotke) aj Nový hrad.


Romantické uličky...



...minulosťou dýchajúce ...



...aj láskou...
Pamätná tabuľa na dome Maríny, najväčšej lásky a múzy Andreja Sládkoviča.

A pod ňou množstvo visiacich zámkov symbolizujúcich sľuby večnej lásky. Maťo a Katka, Lucka a Filipko, Saša a Tomáš aj mnohí ďalší, dúfam, že na svoj sľub ste nezabudli...


Aj čas tu plynie akosi inak. Tie hodiny na veži ukazujú 12.10 alebo 13.05? To už sú presnejšie hodiny slnečné....
A pre nezasvätených - hodiny majú prehodené ručičky. Vraj sa to stalo už pri stavebných prácach na veži a radní páni rozhodli, že sa nebudú opravovať, nech zostanú tak ako sú. Žeby aj v minulosti museli šetriť na mestskom rozpočte?


Jedna zaujímavosť - Mestská verejná odborná škola pre ženské povolania. Ktovie, čo sa tam študovalo... Žiaľbohu vyzerá to, že je opustená...

Pomaly chátra aj budova reálneho gymnázia.

A ešte pár smutných záberov. Rozpadajúce sa budovy, priamo na hlavných uliciach. Ako asi sa nakupuje zákazníkom v takomto obchode? Ja by som sa bála, či na mňa nepadne strop.


A staré vedľa starého, vlastne opravené pri neopravenom. Aj keď to staré vyzerá romanticky, zaslúžilo by si väčšiu pozornosť od majiteľov či mesta. Ach, tie financie!!!



Pre záujemcov o návštevu - ubytovanie tu nájdete za facku, za jedlo utratíte viac, ale všade vám navaria dobre a kto hľadá, nájde aj jednu zastrčenú reštauráciu s výborným jedlom, širokou ponukou, ochotnou obsluhou za príjemnú cenu.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...